Treceți la conținutul principal

Ce „trebuie să știi” atunci când călătorești în Egipt


De curând m-am întors dintr-o superbă vacanță în Egipt (asta dacă fac abstracție de un incident avut cu paza hotelului și oamenii touroperatorului ETI, despre care probabil ați citit deja) petrecută alături de familie și un grup numeros de prieteni.



 Înainte de a pleca am citit destul de mult deoarece Egiptul este o țară în care trebuie să mergi pregătit din mai multe puncte de vedere. Am să vă împărtășesc și vouă ce am aflat.
Să o luăm cu începutul

PASAPORTUL
  


În Egipt se poate intra doar cu pașaportul electronic. Unii zic că e posibil și cu cel temporar dar eu zic să nu riscați dacă nu e neapărată nevoie. Foarte important este să fiți atenți la valabilitatea pașaportului care trebuie să fie de minim 6 luni de la data întoarcerii în țară. Altfel ar putea să vă treziți că vă este refuzată îmbarcarea la controlul de la check inn.
Pentru detalii suplimentare legate de condițiile de călătorie puteți accesa site-ul MAE.


VIZA

Este primul lucru pe care trebuie să îl rezolvi imediat ce ai coborât din avion. Aceasta este defapt un autocolant care se lipește pe una din paginile pașaportului pe care ulterior la vamă se aplică ștampilele de intrare și ieșire din această țară. 



Această viză în mod oficial costă 25$ și se poate achiziționa de la ghișeele din aeroport dedicate acestui lucru precum și la cele de schimb valutar. Aceste ghișee au afișate pretul vizei la loc vizibil în format mare. Citisem că prețul vizei poate diferi dar nu înțelegeam de ce. Acum m-am lămurit și vreau să vă atenționez și pe voi.
Imediat ce am coborăt din avion, tot în acea zonă în care sunt ghișeele de unde poți achizițona viza, te așteaptă și reprezentanții touroperatorului cu care călăorești. Aceștia au insemne vizibile și te îndeamnă să te așezi la coada lor pentru a achiziționa viza și a primi formularul de intrare ce trebuie completat ulterior. Mare ATENȚIE! Prețul diferă și chiar foarte mult. Posibil ca nu toți tour operatorii să facă asta dar al nostru o făcea cu insistență. Știind că există astfel de practici am insistat să îmi comunice prețul vizei dar am primit doar raspunsuri evazive de genul (prețul e cel care e trecut pe pliantul primit etc). În final mi-a fost comunicat prețul  în lire egiptene. La un simplu calcul am aflat că la ei prețul vizei era 28 sau 31$. Diferență mare față de prețul oficial. Bineînțeles că am achiziționat viza de la ghișeele oficiale.
După achiziționarea vizei și aplicarea acesteia pe pașaport de către cel care o vinde, trebuie să intrii în posesia unui formular de intrare care îl poți lua gratuit de la agenții din zonă. 


Indicat ar fi să ai la tine un pix pentru că altfel stai la coadă să intrii în posesia unuia pentru a completa formularul.
Cu viza aplicată și formularul completat poți să îți continui drumul spre ieșire trecând pe la controlul pașapoartelor precum și ulterior al bagajelor (dar nu pentru toata lumea). Nouă ne-au spus că putem  trece fără să mai scanăm bagajele.
La părăsirea Egiptului în aeroport, la ghișeul de check inn vei primi un formular în genul celui de mai sus ce trebuie completat și predat pentru aplicarea ștampilei de ieșire din țară.


BANII

Moneda oficială în Egipt este lira egipteană. 



Cursul de schimb la acest moment (februarie 2019) este de 18 lire pentru 1$ respectiv 20 lire pentru 1. Bani se pot schimba la casele de schimb din aeroport, la recepția hotelurilor și chiar la ghizii din autocar (neoficial dar cu 17,5 lire la 1$). Dacă intenționați să mergeți în excursii ar fi bine șă aveți la voi bani locali pentru că altfel veți plăti mai mult. Cel mai bun exemplu sunt toaletele publice unde opresc autocarele și unde ești taxat fie cu 5 lire egiptene dacă ai la tine lire fie cu 1 dolar (18 lire) sau 1 euro (20 lire) în cazul în care nu ai lire. Nu vei primi rest cu siguranță.

În rest poți să ai la tine fie dolari fie euro. Mulți nu fac diferența între cele doua monede și dacă pentru un suvenir ar trebui să plătești 2 aceștia pot fi atât euro cât și dolari. Ei nu ies în pierdere în nici una din variante.
Deși până acum în Egipt la putere era dolarul, am observat acum că majoritatea prețurilor în magazine si la agenții turistice sunt afișate în euro. Așadar puteți avea la voi doar euro (cu excepția banilor de viză) și nu veți avea probleme. Alți vânzători serioși afișează prețuri atât in euro cât și în dolari iar alții fac conversia.

Bacșișul e la modă în această țară așadar ar fi indicat să veniți pregătiți de acasă cu bancnote de 1$ sau monede de 1



Ca peste tot există persoane decente care nu vor cere bacșiș și care vor refuza dacă le oferi (foarte puține la număr dar există și la ei) sau vor accepta și vor mulțumi pentru atenția primită, dar există și persoane care pentru servicii minore sau chiar fără motiv întind mâna cu insistență sau repetă cuvântul bacșiș. E alegerea fiecăruia dacă dă sau nu. Noi am mers pregătiți cu multe bancnote mici care s-au dovedit a fi foarte utile. Unii chiar merită acel bacșiș.


TELEFONIA ȘI INTERNETUL

Este o țară în care roaming-ul este foarte scump în majoritatea rețelelor de telefonie mobilă. Alternativa este achiziționarea unei cartele de telefonie mobilă egipteană care îți oferă atât minute locale cât și internet. Poți opta între Orange, Vodafone si Telekom (poate și altele dar eu nu le-am văzut).
Noi am achiziționat cartele Orange la pretul de 9-10$ și care ne confereau posibilitatea de a vorbi între noi și în plus aveam și 20Gb de internet. Există și variante mai scumpe cu mult mai mulți Gb dar nu era cazul pentru noi. Valabilitatea acestor cartele este de 1 lună.



Una dintre problemele acestui internet era faptul că nu puteai iniția apeluri video sau audio pe whats app. Se pare că pentru ei nu este permis acest lucru. Puteam folosi însă whats app-ul în mod normal (video și audio) pe rețeaua wifi a hotelului.


TINUTA
În cadrul resorturilor nu există restricții. Poți să te îmbraci cum dorești.  Dacă însă ieși în afara resorturilor este indicat să fii îmbracat cât mai decent pentru a nu atrage fluierături și complimente la tot pasul.
În zonele mai sărace sau mai conservatoare am observat că femeile încă își mai acoperă atât capul cât și fața. 


În schimb în Cairo se limitează în a-și acoperi capul. Explicația ghidului a fost că acolo femeile s-au emancipat. 
Pentru europeni acoperirea capului este facultativă cu mici excepții și anume accesul într-o moschee unde acoperirea capului femeii cu o eșarfă e obligatorie precum și în deșert unde acoperirea capului e indicată din cauza soarelui și a prafului.


APA
În Egipt apa nu este potabilă. Hotelurile oferă apă plată îmbuteliată. Ar fi indicat să o folosiți inclusiv pentru spălarea dinților pentru a nu vă trezi cu o enteroviroză sau alte probleme. Se oferă apă plată și în excursii dar insuficientă pentru căldura din această țară așadar să fiți pregătiți să cumpărați multă apa când sunteți la plimbare ...


PREȚURILE ȘI NEGOCIEREA
Pentru turiști totul este cu foarte mult mai scump decât pentru localnici și totul se negociază chiar și la magazinele de suveniruri din cadrul resorturilor.
Atenție însă, să nu începeți o negociere în cazul în care nu doriți să cumpărați acel lucru deoarece egiptenii se supără dacă au pierdut vremea de pomană.
Nu oferiți din prima prețul maxim pe care ați fi dispuși să îl dați pe acel produs. Niciodată ei nu vor coborâ până la acel preț pentru a avea satisfacția că ei sunt cei care au ieșit în câștig. Oferiți mai puțin și apoi acceptați treptat să plătiți un preț mai mare.
Atenție la vânzătorii din preajma piramidelor a templelor din Luxor și a altor atracții. 


Ei strigă veșnic orice produs un euro sau 1 dolar. Prețul acesta este valabil doar până în momentul în care ai oprit. În momentul în care ai oprit și prezinți un interes pentru un anumit produs acel produs va fi mult mai scump. Se vor ține ca scaiul după tine până vei cumpăra. Trebuie să fii foarte hotarât în negocierea cu ei pentru a obține un preț decent. Vor face tot posibilul pentru a ieși ei în câștig. Printre ei sunt și hoți de buzunare așadar mare atenție. Nu îi lăsați să vă împacheteze produsele pentru că s-ar putea să aveți surpriza că veți găsi în pachet cu totul altceva decât ați cumparat sau mai puține bucăți.



 Util ar fi ca în aceste negocieri să vă însoțească ghidul deoarece ei au experiență cu astfel de oameni.

Nu vă așteptați să primiți produse originale. Dacă ați cumpărat din bazar un scarabeu la 1-2 euro, acesta cu siguranță nu va fi din alabastru ci dintr-un ghips sau lemn. Dacă doriți produse de alabastru ghizii vă vor duce cu siguranță la magazine de profil unde ei au comisionul asigurat. Negociați și acolo la maxim. 



Pentru un scarabeu pe care la început ei cer 25$ poți plăti în final doar 5$ sau chiar mai puțin funcție de talentul de negociator al fiecăruia.

Comentarii

  1. Am fost de 2 ori in Egipt. Am vizitat muzeele, piramidele magazine cu bijuterii, de parfumuri (esente); ne-am plimbat cu vaporul pe Nil, Cairo si multe alte orase si case rustice fara acoperis, iar Marea Rosie este foarte bogata in corali, pesti colorati si am facut scufundari foarte interesante ! Am petrecut doua vacante minunate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar lucrez acum la un articol despre excursii optionale in Egipt.

      Ștergere
  2. In legatura cu internetul in Egipt.
    Am fost in luna mai 2021, 10$ cartela cu 20GB internet, asa este "reclama". In realitate mi-au taiat netul dupa doar 9,2GB folositi. Cei 20GB din lista de preturi sunt, de fapt, ceva de genul a 20000 credite, orice ar fi ele, in niciun caz 20GB.
    Am mai cumparat 6000 credite, tot 10$, care s-au terminat dupa 2,9GB de date utilizate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi anul acesta in mai am cumparat cartela de la etisalat. A fost sub 20 de dolari si a avut 55Gb. Am stat 3 saptamani si cu hotspot dat copiilor pt jocuri, tot ne-a ajuns.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Egipt - excursii optionale din Hurghada

Egiptul, pe lângă mare, soare și plaje cu nisip fin ne oferă multe alte activitați de petrecere a timpului liber. Dacă alegi Egiptul doar pentru a sta în resort, nu te aștepta să primești ceea ce primești de la un resort din Turcia de aceiași categorie și la același preț. Să spunem lucrurilor pe nume resorturile din Egipt sunt net inferioare celor din Turcia când vine vorba de calitatea serviciilor pe care le oferă precum și la curățenie. Chiar dacă aceste resorturi sunt spectaculoase, camerele sunt spațioase de-a dreptul imense micile detalii fac diferența. Unul dintre acestea ar fi mâncarea care este mult mai slabă calitativ și mai puțin diversificată. Nu vei muri de foame cu siguranță pentru ca ai de unde să alegi din zecile de feluri oferite dar condiția este să nu fii foarte pretențios.  Alt aspect este divertismentul care este slăbuț iar în unele locații chiar inexistent sau contra cost. Așadar dacă mergi în Egipt doar pentru a sta în resort s-ar putea să te întorci deza

Disneyland Paris – cum ajungem?

Cum ajungem la Disneyland Paris? Ca să răspundem la această întrebare trebuie întâi să analizăm de unde venim, ce distanță avem de parcurs și foarte important de ce buget dispunem. Avionul Este celmai rapid mijloc de transport până în Paris sau aproape de acesta. Parisul este înconjurat de 3 aeroporturi. Charles de Gaulle – este cel mai mare aeroport și cel mai aproape de parcul Disneyland. Are 7 terminale deci trebuie să fii foarte atent la detalii. Aici zboară în general companiile de linie.   Este situat la aproximativ 35-50 km de parc, funcție de varianta de traseu aleasă. Fiind atât de mare este recomandat ca la check inn să vă prezentați cu 3 ore înainte deoarece sunt șanse mari să nu reușiți să efectuați check inn-ul la timp mai ales că majoritatea companiilor utilizeaza deja self check inn. Adică, te ocupi singur de cântărirea bagajelor, etichetarea acestora și expedierea lor pe bandă.   Prima dată când am efectuat self check inn am avut oarec

Barcelona văzută într-o săptămână

Să vă spun cum a decurs vizita noastră de o săptămână în Barcelona. Am plecat de pe aeroportul din Timiăoara cu o întârziere considerabilă din cauza condițiilor meteo. Noi am fost printre cei norocoși (deși călătoream cu o cursă low cost – Wizzair ) deoarece cu jumătate de oră înainte de a pleca noi, o cursă a unei companii a fost anulată). În aeroportul din Barcelona, deși era trecut de ora 1 (ora lor) încă circula autobusul 46 care a venit primul așa că nu am mai așteptat cursa A1 (cursa specială de aeroport). Am plătit 2 euro de persoana direct șoferului, deoarece la acea oră nu găseam chioșcuri deschise de la care să achiziționăm bilete T10. Drumul a fost în sistem formula 1, așa că am ajuns foarte repede în Placa dEspanya unde era situat hotelul nostru. Pentru prima zi, am ales să vizităm Montserrat . Trenurile pleacă din stația de tren Placa Espania din oră în oră la și 38 de minute. Noi l-am prins pe cel de la 8.38. În gară există automate de bilete care iți dau

Disneyland Paris – bilete sau abonamente ?

Cum spuneam în postarea precedenta, din punctul meu de vedere cea mai rentabilă variantă este cea a cazării la hotelurile parcului deoarece aceste pachete oferă și intrarea în parcuri. Dacă ai ales o cazare în altă parte ai nevoie de bilete de acces în cele 2 parcuri. Există o mulțime de variante. Pentru a vedea care variantă de bilet ți se potrivește cel mai bine sau este cea mai rentabilă trebuie să știi cât timp ai la dispoziție sau mai bine zis câte zile vrei să petreci în parcuri. BILETE Biletul de 1 zi este rentabil în momentul în care timpul tău este limitat și nu poți sta mai mult de 2 zile. Acest bilet se găsește în 2 variante. Varianta 1 zi/1 parc – permite vizitarea unui singur parc la alegere într-o zi sau varianta 1 zi/ 2 parcuri care permite accesul în ambele parcuri în aceiași zi. Acest bilet poate fi achiziționat online sau la poarta parcului iar prețul lui diferă funcție de ziua în care se face accesul în parc. Există 3 perioade aferente ce

Disneyland Paris – când anume mergem și cât stăm în parc ?

Am fost întrebată de mai multe ori despre Disneyland Paris, despre detalii organizatorice, când este cel mai potrivit să vizităm, cât timp alocăm acestui parc, unde ne cazăm , cum ajungem în  parc, etc. Am să încerc să răspund acestor întrebări în următoarele rânduri și următoarele articole. Când anume mergem? Disneyland Paris este deschis pe parcursul întregului an așadar putem merge oricând avem posibilitatea. Totuși ar fi bine să ținem cont de vacanțele școlare ale elevilor din Franța când parcul este extrem de aglomerat. Această aglomerație se transformă în timp pierdut la cozi în loc să te bucuri de atracții. Vremea este schimbătoare în ultimii ani așadar nu mai putem spune că lunile iulie și august sunt cele mai potrivite. Depinde foarte mult de .... noroc. Putem spune doar că aceste două luni sunt cele mai aglomerate. Cu toate acestea vremea nu e neapărat cea mai grozavă. Am prins într-un an în luna iulie un frig de am fost nevoiți să mergem la cumpărărturi de

Disneyland Paris – unde ne cazăm?

După ce am discutat despre perioada optimă pentru a vizita parcul și despre cum ajungem în parc , a venit timpul să povestesc puțin și despre cazare. Există numeroase variante de cazare pentru toate gusturile și toate buzunarele. Depinde foarte mult de perioada din an în care vizitezi parcul, de durata vizitei și bineînțeles așa cum spuneam și de buget. Din punctul meu de vedere cea mai avantajoasă din cele mai multe puncte de vedere este cazarea la hotelurile Disneyland Paris Aceasta în cazul în care reușești să prinzi o promoție. Șansele sunt foarte mari să găsești astfel de promoții deoarece ele apar periodic atât pe pagina lor oficială disneylandparis.fr cât și pe paginile revânzătorilor cum sunt vente-prive.com sau   showroomprive.com . Disneyland Paris au 6 hoteluri cu tematici diferite și categorii (stele) diferite Disneyland Hotel – hotel de 5 stele situat efectiv la intrarea în parcul Disneyland unde luxul este la el acasă. Hotel New York – h