Treceți la conținutul principal

AMSTERDAM – vacanță cu și pentru copii


Pe lista orașelor care doream să le văd de ceva vreme se afla și Amsterdamul. Am ales să il vizităm în una din vacanțele școlare și să combinăm această vizită cu o escapadă la parcul Efteling. Cum din Timișoara nu există zboruri spre Amsterdam ci doar spre Bruxelles (Charleroi) sau Eindhoven (din păcate nu mai există nici acesta), am ales să aterizăm în Bruxelles și să inchiriem o mașină pentru a ne deplasa mai ușor între aceste locații.
Am ajuns în Amsterdam dimineața devreme și am mers la hotel pentru a lăsa mașina în parcarea acestuia. Cei de la recepție ne-au spus că putem face și check inn-ul chiar dacă accesul în cameră se făcea doar mai târziu.
De la recepția hotelului am achiziționat carduri Iamsterdam pentru adulți și carduri de călătorie de căte 24 ore pentru copii. Din calculele mele, aceasta era combinația potrivită pentru noi. În Amsterdam foarte multe din atracțiile turistice sunt gratuite pentru copii, așadar costul cardului este mult mai mare decât plata individuală a intrărilor la obiectivele la care copiii platesc bilet (cel puțin cele în care am intrat noi).
Deși au trecut doar câteva luni de la excursia noastră, prețurile acestor carduri și bilete s-au modificat (au crescut) așa că nu mai consider că ar fi relevant să vă spun cât am plătit noi. Totuși pentru costuri actuale puteți citi cele două articole cu informații utile despre Amsterdam aici și aici.
Transportul în comun în interiorul orașului este foarte bine pus la punct. Pe distanțele mai lungi și spre periferie există metroul, iar în interiorul orașului la putere sunt tramvaiele urmate de autobuse.
Majoritatea mijloacelor de transport au punct de plecare Gara Centrală (cel puțin așa mi s-a părut mie). Aici am ajuns și noi prima dată, luând metroul din fața hotelului.
Așa cum spuneam, în fața gării centrale este punctul de plecare pentru majoritatea mijloacelor de transport. Ce nu am spus, este faptul că aici se incadrează si ambarcațiunile cu care te poți plimba pe canalele din oraș. Au atât de multe canale, încât poți ajunge în orice punct al orașului folosind transportul pe apă. Cum ofertele sunt atât de multe, este foarte greu să te decizi care este cea mai potrivită alegere. Am vorbit despre mijloacele de transport în comun și tipurile de croaziere pe canal aici.
Am decis să începem vizita în acest oraș cu o croazieră, pentru a ne familiariza puțin cu atracțiile. Pe baza cardului Iamsterdam aveam o croazieră gratuită la alegere. Cum pentru cei mici nu am achizitionat cardul, trebuia sa plătim pentru ei. Ce nu v-am spus, e faptul că am rezervat hotelul prin  booking.com și cu câteva zile înainte de plecare, am primit din partea acestora un email, prin care ne ofereau o mulțime de reduceri la achiziționarea biletelor de intrare la diferite atracții. În această listă se aflau și câteva croaziere. Am mers așadar la caserie, am prezentat codul de bare primit de la booking și am primit o reducere semnificativă pentru copii. Banii au fost retrași automat de pe cardul cu care am garantat rezervarea cazării.



Din mulțimea de oferte am ales 100 Highlight Cruis care îți oferă posibilitatea de a vedea 100 de puncte de interes din Amsterdam în decurs de o oră. Partea frumoasă a acestor vaporașe este faptul că acoperișul este complet din sticlă și astfel poți vedea foarte bine. Chiar dacă afară era o vreme plăcută, în interiorul vaporașului era foarte cald, încât puteai sta liniștit și cu ferestrele deschise ca să iasă pozele bine.


După această croazieră am trecut la vizitarea propriu zisă a orașului. Nu am să vă povestesc acum despre fiecare obiectiv în parte ci doar despre cele care le-au plăcut celor mici.

MADAME TUSSAUDS – Muzeul figurilor de ceară a fost preferatul lor. Deși am mai vizitat astfel de muzee, acesta mi-a părut cel mai child friendly dintre toate. Existau mai multe zone interactive, unde puteai petrece minute în șir pentru a te distra.
De exemplu zona în care poți face filmulete alături de Charlie Chaplin. Îți sunt prezentate mișcările care trebuie să le reproduci, apoi tu le execuți. La final poți urmări un filmuleț în care tu și Charlie executați mișcările în sincron. Dacă îți place filmulețul poți să ți-l trimiți pe adresa de email.
O altă zonă captivantă pentru copii și adulți este panoul de testare a vitezei de reacție unde trebuie să lovești foarte rapid becurile care se aprind precum si studioul de muzică unde te prefaci DJ și mixezi câteva melodii.



Băieții au fost încântați și de poarta de fotbal la care poți să șutezi de câte ori ai chef, iar când nimerești auzi un GOOOOOOOOL!!!!! din acela ca la meciurile de fotbal comentate la radio.

Găsești și o zonă în care poți face poze iar acestea se salvează ca un tablou de VanGogh. Și pe acestea le poți expedia pe email.
Și lista poate continua. 


Pot spune că am petrecut aici mai bine de 2 ore, pentru că cei mici nu mai voiau să plece. Marele avantaj al acestei atracții este faptul că este deschisă până seara târziu și astfel o poți vizita după ce s-au închis celelalte atracții. Deși cu cardul Iamsterdam beneficiezi de reducere, am ales să achiziționăm bilete online (copiii nu aveau card Iamsterdam și plăteau intrarea oricum) în special pentru a scăpa de coada de la casa de bilete.

NEMO SCIENCE MUSEUM  - adică muzeul științelor

Din punctul de vedere al lui Andrei (și îl aprob și eu) muzeele științelor sunt cele mai interesante muzee dintre toate. Am văzut până acum câteva și nu putem spune că există unul care nu ne-a plăcut. Putem spune că preferatul nostru este cel din Valencia unde am stat de la deschidere până la închidere și iși doreau să revenim și a 2-a zi. Cel din Amsterdam nu se ridică la nivelul celui din Valencia dar este foarte interesant și acesta. Am petrecut și aici o jumătate de zi și poate am mai fi stat dar nu ne permitea timpul deoarece urma să plecăm spre Efteling.
Pentru cei care nu știu la ce să se aștepte de la astfel de muzee, le pot spune că există tot felul de experimente pe care le poți face sau poți vedea cum funcționează defapt anumite obiecte sau cum poți transpune legile fizicii în practică.









Muzeul este structurat pe mai multe niveluri, fiecare dintre acestea fiind dedicat unei ramuri ale știintei. Gasești zone dedicate fizicii, altele chimiei unde la anumite ore poți face diverse experimente chimice sub supravegherea unor cadre didactice. Au și o zonă dedicată universului, alta dedicată computerelor și roboților.



Ceva ce nu am întâlnit până acum e zona dedicată sexologiei. Deși zone dedicate corpului uman găsești aproape în toate muzeele de acest gen, o zonă dedicată organelor sexuale și relațiilor sexuale nu am mai văzut până acum. Interesant e faptul că ăn această zonă era permis accesul copiilor de la o vârstă destul de fragedă și faptul că erau multe grupuri de copii (nu foarte mari) care  împreună cu cadrele didactice veneau aici pentru a-și ține cursurile de anatomie.

BLOEMENMARKT – piața de flori
De ce ne-a plăcut aici? Pentru că, pe lângă flori găsești o mulțime de suveniruri și pentru că e interesant să cauți cadouri pentru cei de acasa. Dar cel mai interesant a fost faptul că pe partea de uscat a pieței (care e construită pe malul apei de-a lungul mai multor străzi) se găseau magazinele de brânzeturi. Cum juniorul cel mare este fan degustări (i se pare foarte interesant să poată degusta orice) a fost de-a dreptul încântat să colinde magazinele de brânzeturi și să deguste din zecile de tipuri de brânzeturi oferite spre vânzare.





ARTIS ROYAL ZOO
Deși doar unul dintre copii este fan gradini zoologice (celălalt zice că s-a săturat de câte a văzut și că toate au aceleași animale), plimbarea prin acest zoo a fost captivantă pentru amândoi. Există o mulțime de animale diferite pe un spațiu destul de mare pentru o grădină zoologică situată în centrul orașului. Am petrecut aici câteva ore interesante printre  fluturi, păsări exotice, pinguini, girafe, elefanți și alte zeci de animale.











Și aici, ca și în celelalte atracții interesante pentru copii, intrarea pentru aceștia se plătește. Din fericire coada de la casa de bilete nu era prea mare așadar nu am așteptat prea mult până să intrăm.

AMSTERDAM DAM SQUARE – piata centrală a orașului
Aici pe parcursul zilei sunt diverși artiști ambulanți care transpun în scenă diverse spectacole. Am văzut dansatori, muzicieni, acrobați dar cei mai interesanți au fost acrobații care au făcut spectacol cu ajutorul focului într-una din seri.




IAMSTERDAM (SEMNUL)  din fața RIJSK MUSEUM sunt niște litere uriașe pe care cei mici și nu numai adoră să se cațere și să facă poze. Este un simbol al orașului  și toată lumea ajunge aici pentru a face măcar o poză.


In fața muzeului VanGogh, în timpul cât am așteptat să intram cei mici au avut ocazia să se joace cu baloane uriașe de săpun. Am văzut în mai multe orașe și locuri acest obicei. Pentru ei e super amuzant, dar noi trebuie să avem haine de schimb de fiecare dată ..... 


Dacă până acum ați considerat că Amsterdam nu este locul potrivit pentru a veni împreună cu cei mici datorită renumelui creat de Red Light District și a faimoaselor negrese, spre că v-am schimbat părerea și că v-ați convins că aveți ce face aici chiar dacă sunteți însoțiți de copii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce „trebuie să știi” atunci când călătorești în Egipt

De curând m-am întors dintr-o superbă vacanță în Egipt (asta dacă fac abstracție de un incident avut cu paza hotelului și oamenii touroperatorului ETI, despre care probabil ați citit deja) petrecută alături de familie și un grup numeros de prieteni.  Înainte de a pleca am citit destul de mult deoarece Egiptul este o țară în care trebuie să mergi pregătit din mai multe puncte de vedere. Am să vă împărtășesc și vouă ce am aflat. Să o luăm cu începutul PASAPORTUL    În Egipt se poate intra doar cu pașaportul electronic. Unii zic că e posibil și cu cel temporar dar eu zic să nu riscați dacă nu e neapărată nevoie. Foarte important este să fiți atenți la valabilitatea pașaportului care trebuie să fie de minim 6 luni de la data întoarcerii în țară. Altfel ar putea să vă treziți că vă este refuzată îmbarcarea la controlul de la check inn. Pentru detalii suplimentare legate de condițiile de călătorie puteți accesa site-ul MAE . VIZA Este primul lucru pe

Egipt - excursii optionale din Hurghada

Egiptul, pe lângă mare, soare și plaje cu nisip fin ne oferă multe alte activitați de petrecere a timpului liber. Dacă alegi Egiptul doar pentru a sta în resort, nu te aștepta să primești ceea ce primești de la un resort din Turcia de aceiași categorie și la același preț. Să spunem lucrurilor pe nume resorturile din Egipt sunt net inferioare celor din Turcia când vine vorba de calitatea serviciilor pe care le oferă precum și la curățenie. Chiar dacă aceste resorturi sunt spectaculoase, camerele sunt spațioase de-a dreptul imense micile detalii fac diferența. Unul dintre acestea ar fi mâncarea care este mult mai slabă calitativ și mai puțin diversificată. Nu vei muri de foame cu siguranță pentru ca ai de unde să alegi din zecile de feluri oferite dar condiția este să nu fii foarte pretențios.  Alt aspect este divertismentul care este slăbuț iar în unele locații chiar inexistent sau contra cost. Așadar dacă mergi în Egipt doar pentru a sta în resort s-ar putea să te întorci deza

Disneyland Paris – cum ajungem?

Cum ajungem la Disneyland Paris? Ca să răspundem la această întrebare trebuie întâi să analizăm de unde venim, ce distanță avem de parcurs și foarte important de ce buget dispunem. Avionul Este celmai rapid mijloc de transport până în Paris sau aproape de acesta. Parisul este înconjurat de 3 aeroporturi. Charles de Gaulle – este cel mai mare aeroport și cel mai aproape de parcul Disneyland. Are 7 terminale deci trebuie să fii foarte atent la detalii. Aici zboară în general companiile de linie.   Este situat la aproximativ 35-50 km de parc, funcție de varianta de traseu aleasă. Fiind atât de mare este recomandat ca la check inn să vă prezentați cu 3 ore înainte deoarece sunt șanse mari să nu reușiți să efectuați check inn-ul la timp mai ales că majoritatea companiilor utilizeaza deja self check inn. Adică, te ocupi singur de cântărirea bagajelor, etichetarea acestora și expedierea lor pe bandă.   Prima dată când am efectuat self check inn am avut oarec

Barcelona văzută într-o săptămână

Să vă spun cum a decurs vizita noastră de o săptămână în Barcelona. Am plecat de pe aeroportul din Timiăoara cu o întârziere considerabilă din cauza condițiilor meteo. Noi am fost printre cei norocoși (deși călătoream cu o cursă low cost – Wizzair ) deoarece cu jumătate de oră înainte de a pleca noi, o cursă a unei companii a fost anulată). În aeroportul din Barcelona, deși era trecut de ora 1 (ora lor) încă circula autobusul 46 care a venit primul așa că nu am mai așteptat cursa A1 (cursa specială de aeroport). Am plătit 2 euro de persoana direct șoferului, deoarece la acea oră nu găseam chioșcuri deschise de la care să achiziționăm bilete T10. Drumul a fost în sistem formula 1, așa că am ajuns foarte repede în Placa dEspanya unde era situat hotelul nostru. Pentru prima zi, am ales să vizităm Montserrat . Trenurile pleacă din stația de tren Placa Espania din oră în oră la și 38 de minute. Noi l-am prins pe cel de la 8.38. În gară există automate de bilete care iți dau

Disneyland Paris – bilete sau abonamente ?

Cum spuneam în postarea precedenta, din punctul meu de vedere cea mai rentabilă variantă este cea a cazării la hotelurile parcului deoarece aceste pachete oferă și intrarea în parcuri. Dacă ai ales o cazare în altă parte ai nevoie de bilete de acces în cele 2 parcuri. Există o mulțime de variante. Pentru a vedea care variantă de bilet ți se potrivește cel mai bine sau este cea mai rentabilă trebuie să știi cât timp ai la dispoziție sau mai bine zis câte zile vrei să petreci în parcuri. BILETE Biletul de 1 zi este rentabil în momentul în care timpul tău este limitat și nu poți sta mai mult de 2 zile. Acest bilet se găsește în 2 variante. Varianta 1 zi/1 parc – permite vizitarea unui singur parc la alegere într-o zi sau varianta 1 zi/ 2 parcuri care permite accesul în ambele parcuri în aceiași zi. Acest bilet poate fi achiziționat online sau la poarta parcului iar prețul lui diferă funcție de ziua în care se face accesul în parc. Există 3 perioade aferente ce

Disneyland Paris – când anume mergem și cât stăm în parc ?

Am fost întrebată de mai multe ori despre Disneyland Paris, despre detalii organizatorice, când este cel mai potrivit să vizităm, cât timp alocăm acestui parc, unde ne cazăm , cum ajungem în  parc, etc. Am să încerc să răspund acestor întrebări în următoarele rânduri și următoarele articole. Când anume mergem? Disneyland Paris este deschis pe parcursul întregului an așadar putem merge oricând avem posibilitatea. Totuși ar fi bine să ținem cont de vacanțele școlare ale elevilor din Franța când parcul este extrem de aglomerat. Această aglomerație se transformă în timp pierdut la cozi în loc să te bucuri de atracții. Vremea este schimbătoare în ultimii ani așadar nu mai putem spune că lunile iulie și august sunt cele mai potrivite. Depinde foarte mult de .... noroc. Putem spune doar că aceste două luni sunt cele mai aglomerate. Cu toate acestea vremea nu e neapărat cea mai grozavă. Am prins într-un an în luna iulie un frig de am fost nevoiți să mergem la cumpărărturi de

Disneyland Paris – unde ne cazăm?

După ce am discutat despre perioada optimă pentru a vizita parcul și despre cum ajungem în parc , a venit timpul să povestesc puțin și despre cazare. Există numeroase variante de cazare pentru toate gusturile și toate buzunarele. Depinde foarte mult de perioada din an în care vizitezi parcul, de durata vizitei și bineînțeles așa cum spuneam și de buget. Din punctul meu de vedere cea mai avantajoasă din cele mai multe puncte de vedere este cazarea la hotelurile Disneyland Paris Aceasta în cazul în care reușești să prinzi o promoție. Șansele sunt foarte mari să găsești astfel de promoții deoarece ele apar periodic atât pe pagina lor oficială disneylandparis.fr cât și pe paginile revânzătorilor cum sunt vente-prive.com sau   showroomprive.com . Disneyland Paris au 6 hoteluri cu tematici diferite și categorii (stele) diferite Disneyland Hotel – hotel de 5 stele situat efectiv la intrarea în parcul Disneyland unde luxul este la el acasă. Hotel New York – h